A Csikung (qigong)
A Csikung Nyomtatás E-mail
Csikung: (angolul: Chi Kung, pinjin írásmód: Qigong)

Csi: a nyugati nyelvekben általában „életenergia”, „életerő” fordítást használják. Így a csikung kifejezés szó szerinti fordítása: a „csivel való munkálkodás”.

A különböző iskolák, mesterek, könyvek sokféle módon fogalmazzák meg a csikung jelentését. Ez a sokszínűség részben abból származik, hogy különböző célból lehet csikung gyakorlatokat végezni (pl. harcművészet, hosszú élet, egészség, gyógyítás, megvilágosodás). Nagyon nehéz egy rövid, tömör meghatározás, most mégis a következőt ajánlanám figyelmükbe:
A csikung több ezer éves kínai hagyományokon alapuló, a testet, lelket és a szellemet egyaránt fejlesztő, az egész emberre ható módszer. Mind a mozgásban (Wai Dan), mind a külső mozgás nélkül végzett, un. belső (Nei Dan) gyakorlatoknál a testtartás, a légzés, a figyelemirányítás és a képzelőerő egyaránt jelentős szerepet játszik.

A tanfolyam keretein belül olyan gyakorlatokat végzünk és tanulunk, melyek rendszeres gyakorlással a mindennapi életben a stressz-oldásban, az egészség megőrzésében, a szervezet állóképessége-, immunvédekezése- és az idegrendszer erősítésében, betegség-, műtéti beavatkozások utáni felépülésben, a figyelemirányítás és a teljesítőképesség növelésében nyújtanak jelentős segítséget.

A gyakorlatok fizikailag egyszerűek, kortól, nemtől függetlenül kivitelezhetőek. Először testi, lelki megnyugvást érünk el. Ebben az állapotban álló-, sétáló-, ülő-, fekvő helyzetben, esetenként lassú, lágy, mozdulatokkal, analógiás képek (Pl. állatok, természeti jelenségek, stb.) felhasználásával, a légzés szabályozásával „munkálkodunk” testünkben a csi-keringés útjában lévő esetleges akadályok feloldása, a hiányok pótlása és a káros/kóros többletek elvezetése, vagyis energiáink kiegyensúlyozása, a testi-lelki-szellemi belső harmónia fokozatosan megteremtése érdekében.
Módosítás dátuma: 2008. augusztus 31. vasárnap, 16:08
 

Hírlevél
[+]
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size